torstai 21. helmikuuta 2008

Vaikuttamisen arkea ja juhlaa

Jopas vaan on vuosi alkanut vauhdikkaasti... vasta joulusta päästiin ja nyt on jo ystävänpäiväkin takana ja hiihtolomakausi menossa. Mutta mikäpäs on hiihdellessä kun pimeän selkä on taittunut aikoja sitten ja kevätaurinko paistaa. Myös Oulun Läänin Kokoomusnuoret ovat lähteneet uuteen vuoteen kuin varsat kevätlaitumille. Nettisivut on uusittu, tapahtumia järjestetty, tiedotusta uudistettu ja koko vuoden toiminnan suuntaviivat vedetty. Uutta on myös tämä blogi, jonne kirjoittavat kuulumisiaan OLKN:n aktiivijäsenet sekä eri yhteistyökumppaneita edustavat blogivieraat.

Syksyn kunnallisvaalit väreilevät ilmassa jo nyt, ja ehdokashankinta on vilkkaimmillaan. OLKN kaipaa nuorennusleikkausta kunnallispolitiikkaan, ja ainakin Oulussa listalta tuleekin löytymään melkoinen joukko tuoreita, teräviä nuoria ehdokkaita. Kunnallispolitiikka on vaikuttamista ihmisten arkeen, ja sitä tulisikin lähestyä pelottomasti, omaan kokemukseen perustuen. Vaikka ikä tuo mukanaan pitkän linjan näkemystä, nuoria vaikuttajia tarvitaan tuomaan keskusteluun omat raikkaammat kantansa, sekä luonnollisesti pitämään yllä keskustelua nuorille läheisistä asioista.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta järjesti maanantaina 18.2. yhteistyössä Nuorten areena ry:n kanssa Me vaikuttajat –koulutuksen osana OYY:n vuosijuhlaviikon ohjelmaa. Kutsu tapahtumaan lähetettiin kaikille opiskelijoille, ja kohderyhmäksi mainittiin yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneet korkeakouluopiskelijat. Tapahtuman tavoitteena oli kehittää nuorten aikuisten tietoja kunnallisesta päätöksenteosta sekä innostaa vaikuttamaan paikallisella tasolla. Kuulostaa mielenkiintoiselta, eikö? Tästä huolimatta tilaisuuteen saapui paikalle vain reilu parikymmentä osallistujaa, kaikista tuhansista opiskelijoista! Osallistujamäärästä voisi vetää huolestuttavan johtopäätöksen, että vaikuttaminen ei kiinnosta yliopisto-opiskelijoita. Kaiken lisäksi paikalla olleista suurin osa vaikuttaa jo jossain poliittisessa opiskelija- tai nuorisojärjestössä, eli uusia kunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneita kasvoja näkyi melko vähän.

Me vaikuttajat –koulutuksen oheisohjelmana poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt pääsivät esittäytymään ja pystyttämään ständinsä näkyvlle paikalle yliopiston aulaan. Ständit vetivät huomattavasti enemmän ihmisiä kuin itse koulutus, mutta karkit ja kahvit tekivät paremmin kauppansa kuin ständeillä jaetut esitteet ja lehdet. Tästä kaikesta joutuu päättelemään, että politiikka ei ole nuorten aikuisten mielestä kovin houkuttelevaa tai mediaseksikästä. Tai ainakaan julkisesti ei haluta tuoda esiin omaa poliittista suuntautumista, vaikka päivän politiikkaa seuraisikin. Poliittisilla nuoriso- ja opiskelijajärjestöillä riittää siis tekemistä siinä, että vaikuttaminen ja politiikka olisi helposti lähestyttävää ja jopa vetävää. OLKN:n toivottaa kaikki vaikuttamisesta kiinnostuneet nuoret mukaan tapahtumiinsa tutustumaan siihen, mitä poliittisen nuorisojärjestön toiminta käytännössä on. Tapahtumiin osallistumiseen ei tarvitse jäsenkirjaa, eikä mitään muitakaan velvotteita heti olla asettamassa. Pelkkä mielenkiinto vaikuttamista ja huomimsen parempaa arkea kohti riittää. Nuorissa on toivo ja tulevaisuus, joten kannetaan yhdessä vastuumme siitä!

Anne Lukkarila, puheenjohtaja, Oulun Läänin Kokoomusnuoret

Ei kommentteja: