tiistai 6. lokakuuta 2009

Ylen maksulla Oulun talous nousukierteeseen

Lintilän työryhmän esittämä mediamaksu tulee käyttöön vuonna 2012. Mielestäni kyseessä on sangen mielenkiintoinen rahoitusmalli, ja se kaipaa jatkosovelluksia. Samaa mallia voitaisiin hyödyntää esimerkiksi Oulun kunnallisverotuksessa.

Kaikkien Oulun ympäryskuntien asukkaiden tulisi maksaa jatkossa kunnallisveroa myös Ouluun. Kaikkihan kuitenkin Oulussa käyvät, vaikka muuta väittäisivätkin. Todistustaakka tässä asiassa ei tietenkään voi kuulua Oulun kaupungille, koska valvontajärjestelmä tulisi kalliiksi. Kaikilla alueen asukkailla on sekä oikeus että mahdollisuus nauttia Oulun kaupungista, joten tokihan kaikki olisi saatava mukaan myös maksamaan, eikö totta? Mainittakoon myös, että Oulun kaupungilla on Internet-sivut, joita jokainen pääsee halutessaan katsomaan, joten tämänkin perusteella verovelvollisuutta voitaisiin soveltaa vaikka kaikkiin maailman nettisurffaajiin.

Koska maksajapohja tässä mallissa kasvaisi, kunnallisveronsa nykyisin Ouluun maksavien verotaakka kevenisi. Nythän saataisiin mukaan nekin ympäryskuntien asukkaat, jotka ovat aiemmin pinnanneet maksuista, vaikka ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä Oulussa käyneet. Mokomat ryökäleet! Jos nyt tilanne muka on se, että lähikunnan asukki ei millään meinoa voi päästä Ouluun (ei omista autia, pyörää, bussikorttia tai terveitä jalkoja), tämä on todistettava vuosittain rastittamalla asiantilaa vastaava ruutu veroilmoituksessa. Jalkojen puutteen ollessa kyseessä edellytetään myös lääkärin todistusta.

Ehdottomasti paras ja oikeudenmukaisin malli olisi sellainen, jossa jokainen lähiseudun kuntien täysi-ikäinen asukas maksaisi Oulun kaupungille kunnallisveroa jonkin tietyn tasasumman vuodessa. Progressiivinen malli olisi epäoikeudenmukainen suurituloisille, samoin kunnallisverotuksessa tyypillisesti käytetty tasavero sorsisi enemmän tienaavia. Ainoa oikea vaihtoehto olisi siis yksi ja sama könttätaksa kaikille.

Oulun kaupungin verokertymä vuoden 2009 talousarvion mukaan on kokonaisuudessaan noin 470 miljoonaa euroa. Oulun seudun kunnissa puolestaan asuu noin 214 000 asukasta, joista täysi-ikäisiä karkeasti arvioiden neljä viidestä. Näin ollen Oulu-verosta muodostuisi noin 2 800 euron maksu vuodessa.

Oulu-verosta ei vapautettaisi ketään pelkästään pienien tulojen takia, koska sehän romuttaisi järjestelmän. Jokainen pystyy kyllä halutessaan maksamaan, se on vain omista valinnoista kiini. Esimerkiksi opiskelija voi olla ihan hyvin syömättä kuukauden-pari, Oulun kaupungin upeus kyllä ravitsee henkisesti. Ja näin saadaan myös nuorison ylipaino kuriin!

Markkinatalouden lakien mukaan Oulun pitäisi joko tehdä itsestään houkuttelevampi uusien veronmaksajien houkuttelemiseksi tai vaihtoehtoisesti pienentään menojaan, mutta koska markkinatalous on lähtökohtaisesti ja väärin ja rumaa, ei näin voida tietenkään toimia. Oulun kaupungilla on oltava oikeus kasvattaa budjettiaan vuodesta toiseen ja muiden on huolehdittava siitä, että sen rahat riittävät.

Jos tämä järjestelmä ei jostain syystä satu miellyttämään, pinnarit voivat vapaasti muuttaa asumaan muualle. Ainakin toistaiseksi.

Sanna Räsänen, Oulu

Ei kommentteja: